Avaa valikko Valikko
ariterm.fi/huolto-ja-saneeraus/usein-kysyttya

Usein kysytyt kysymykset lämmityskattiloista

Olemme koonneet tänne useimmin Aritermille esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Jos et löydä etsimääsi tietoa, ota yhteyttä!


Kysymykset ja vastaukset



Varmista, että kattila ja piippu ovat puhtaat. Korvausilman täytyy päästä esteettä pannuhuoneeseen. Puhdista liekinvalvoja ja putki, johon se on asennettu. Syy voi olla myös kulunut sulkusyötin joka päästää ilmaa ylläpidon aikana palomaljaan polttaen hiilloksen pois. Jos veto piipussa on huonohko, voi pannuhuoneessa tuntua jopa savun hajua kuluneen sulkusyöttimen takia.

Tarkista sulkusyöttimen kunto. Ehjässä sulkusyöttimessä kaikki neljä lamellia yltävät ottamaan kiinni kammion seinämiin. Sulkusyötin on kuluva osa joka on vaihdettava 2- 4 vuoden välein. Tätä lyhyempi kestoikä on aina seurausta huonosta vedosta piipussa ja/tai puutteellisesta ilman saannista pannuhuoneeseen. Jos sulkusyöttimen kammiossa on yhtään tervamaista muodostumaa on polttimen alipainereikä ilmakotelosta tarvittaessa avattava. Alipainereiän kautta ajetaan ylipaine poltinruuvin putkeen, tämä edesauttaa palamista ja estää lämmön siirtymistä polttimessa taaksepäin.

Sulkusyöttimen vaihto-ohje: Sulkusyöttimen-vaihto

Voit halutessasi paivittää polttimen ketjuvetoiseksi: BeQuem-20-poltin-ketjuvetoiseksi

Alipainereiän tarkistus: BeQuem-20-alipaineputki

VINKKI: Teetä huolto keväisin valtuutetullla pellettiasentajalla. Hän tarkistaa koko lämmitysjärjestelmän kunnon . Näin vältyt ikäviltä katkoksilta lämmityskaudella.





Olet tilannut ketjuvetoisen polttimen sulkusyöttimen ja sinulla on käytössä sokkavetoinen poltinmalli.

Sokkavetoisella tarkoitetaan poltinta, jossa ketju kiertää kolmen hammasrattaan kautta. Sulkusyöttimen akselilla oleva annostelupyörä, jossa sokat, välittää voiman annosteluruuvin akselille.

Poltinta, jossa ketju kiertää kaikkien neljän hammaspyörän kautta nimitetään ketjuvetoiseksi.

Ketjuvetoinen poltin on myös käyntiääneltään hiljainen, kun taas sokkavetoisesta kuuluu selkeä ”kilkatus” laitteen käydessä.

Sulkusyöttimillä on myös pyörimissuunnan mukaan kätisyys ero, joten väärin asennettuna sen käyttöikä jää lyhkäiseksi.





Ohjainkortin vaihdon jälkeen sähkövastus pitää aktivoida uudelleen valikkotasolla kaksi. ”Poltinsäädot”- valikossa tulee ensimmäisellä painalluksella oikealla nuolinäppäimellä ”sähkövastukset”. Aseta tähän plus näppäimellä numero kolme. Palaa takaisin lämmitystapa valikkoon. Nyt voit valita eri lämmitysvaihtoehdoista mieluisimman.

Valikkotasolle 2 ”poltinsäädot” päästään tekemällä seuraavat toimenpiteet:

  • Paina yhtäaikaisesti molempia nuolinäppäimiä n. 5 sekuntia. Teksti ”Poltinsäädöt” ilmestyy näytölle. Ohjausyksikkö on nyt poltinsäätövalikossa
  • Mene eteenpäin poltinsäätövalikossa painamalla oikeanpuoleista nuolinäppäintä.


Huom! Jollei hallintanäppäimiä käytetä kahdeksan minuutin aikana, palautuu ohjainyksikkö takaisin LÄMPÖTILA KATTILA -näyttötilaan.

¨

Kattilan ohjelma vertaa todellista- ja tavoitelämpötilaa toisiinsa. Jos ero on alle kahdeksan astetta, olettaa ohjelma poltinmaljassa olevan vielä hiillosta ja tekee lämminkäynnistyksen. Varsinkin kesäaikaan kattila ei välttämättä jäähdy tarpeeksi huollon aikana.


VINKKI: Kesähuollossa nosta kattilan tavoitelämpötilaa 10 astetta ennen virran sammutusta. Näin menetellen lämpotila ero on valmiiksi yli kahdeksan astetta. Ohjelma lähtee tekemään huollon jälkeen polttimen sytytyksen vastuksen avulla. Lampötilan voit palauttaa takaisin normaalin heti kun olet kääntänyt virran päälle.


HUOM!! Turvallisuussyistä kattilan olisi hyvä jäähtyä käyttöohjeen mukaisesti puoli tuntia ennen huoltotoimenpiteiden aloittamista.


Jos poltinruuvin moottorille ei tule 230V~ jännite, voi kattilan ohjauspaneelin alla oleva ohjauskortti olla vioittunut (jännite on noin 160-170V~, jos ohjauskortti on vikaantunut). Moottorille tuleva jännite tulee mitata moottorin käydessä. Aseta polttimen- ja syöttöruuvin moottorit toimintaan ”testaus-valikosta” ja mittaa jännite polttimen moottorille tulevista johdoista.


ARIMAX 35 kattilaan on olemassa valmis polttimen asennussarja tulenhoitoluukun (tuhkaluukun) tilalle (kattilan toisioilmaventtiilit kierretään pellettikäytössä kiinni).


Ariterm BQ20 pellettipoltin soveltuu kattilaan erinomaisesti ja käyttökokemukset ovat olleet todella myönteisiä. Uudessa poltinmallissa on vielä varaaja lämmitysominaisuus. Varaaja-anturi lukee varaajan lämpötilaa pitäen sen halutun lämpöisenä (esim. 70 – 60 astetta). Varaaja käytössä poltin syttyy aina kylmäkäynnistysohjelmalla. Hiilloksen ylläpito-ohjelma ei ole käytössä. Kesällä poltin käy keskimäärin kerran vuorokaudessa 1,5 – 2 tuntia kerrallaan.


Lämmitystavan muutos on nopea toteuttaa, luukku polttimoineen irti ja vanha luukku tilalle. Toisioilmaventtiilit takaisin 1½ kierrosta auki.


TILAA NÄMÄ TUOTTEET PUTKILIIKKEELTÄ:


  • Ariterm BQ20 pellettipoltin, sis automatiikan
  • syöttöruuvisarja max. 3 metriä osina
  • viikkosiilo PS 450 litraa
  • varaaja-anturi ja jatkojohto
  • ylilämpösuoja
  • tulenhoitoluukku Ariterm BQ 20 sovituksella
  • pellettiä

MUISTA:


Kun teetät asennustyön ammattilaisella voit hyödyntää kotitalousvähennyksen. Ammattiasentaja tekee muutostyön yhdessä päivässä.


Mahdolliset syyt ja korjaavat toimenpiteet:

  • Kattilan lämpötila on liian alhainen.

    Säädä polttimen termostaatti arvoon 80…85°C . Ota huomioon, että kattilaveden lämpömittari voi näyttää korkeampaa arvoa johtuen kattilaveden kerrostumista tai mittarin virheestä.

  • Lämpimän käyttöveden sekoitusventtiili (esim. Osydeluxe) on jumittunut.

    Tällöin vesi tulee aluksi lämpimänä, mutta kylmenee vähitellen. Tämä johtuu siitä, että sekoitusventtiili päästää jatkuvasti kylmää vettä läpi. Kattilasta tulevan veden vähäinenkin lämpötilan lasku tuntuu käyttöveden kylmenemisenä. Vaihdata säätöventtiili tai vaihdata siihen korjaussarja.

  • Kattilan käyttövesikierukka tai levylämmönvaihdin on kalkkeutunut sisäpuolelta.

    Mikäli kattilassa on levylämmönvaihdin, se voidaan vaihtaa uuteen. Kierukallisen kattilan kyseessä ollen, asennetaan kattilan yhteyteen tätä tarkoitusta varten suunniteltu lämminvesiyksikkö. Kattilan kierukka jätetään käyttämättömäksi, käyttövesiputket siirretään lämminvesiyksikön käyttövesiyhteisiin. Kattilavesi kytketään kiertämään lämminvesiyksikön ensiöpuolen läpi, yksikössä on pumppu tätä varten.

  • Kattilan sisäisen kierron pumppu on viallinen. (koskee kattiloita, joissa on levylämmönvaihdin).

    Tällöin käyttövesi kylmenee melkein heti kun sitä aletaan laskea hanasta. Pumppu on korjattava tai vaihdettava uuteen.


Mahdolliset syyt ja korjaavat toimenpiteet:


  • Palamisilman saanti kattilahuoneeseen on riittämätön.

    Tarkistetaan ja tarvittaessa suurennetaan palamisilma-aukkoa vastaamaan asennus- ja käyttöohjeessa annettua mittaa. Varmistetaan, ettei palamisilma-aukon edessä ole esteitä. (säleikkö, lämpöeristettä)

  • Kattilan konvektiokanavat , kattilan ja savupiipun välinen liitosputki tai itse hormi on osittain tukkeutunut.

    Puhdistetaan kattila ja savupiipun liitosputki. Järjestetään savuhormin nuohous.

  • Vuoto savuhormissa, tai kattilan ja hormin liitoksessa, jolloin alipainetta ei riitä kattilan tulipesään. Nuohousluukku voi olla auki.

    Tiivistä vuotokohdat. Sulje avoimet nuohousluukut.

  • Kattilan sisällä olevat tulitiilet ovat pois paikoiltaan tai rikkonaiset.

    Tarkasta että tiilet ovat oikein paikoillaan. Hanki ja asenna rikkonaisten tilalle uudet tiilet.

  • Kattilan lämpötila tai paluuveden lämpötila on liian alhainen. Tällöin palaminen heikkenee ja savukaasujen lämpötila alenee. Nämä yhdessä vähentävät merkittävästi nostetta savuhormissa.

    Säädä poltintermostaatti arvoon 80°C (öljy- ja pellettikattilat). Varmista, että varaajasta kattilalle palaavassa putkessa on oikeanlainen sekoitusventtiili (esim Laddomat 21). Anna palamiseen lisää ilmaa säätämällä kattilan vetoläppää isommalleen (klapikattilat).

  • Polttopuut eivät ole kuivia. Tällöin puiden sisältämä vesi höyrystyy, mikä lisää savukaasun määrää ja alentaa palamislämpötilaa.

    Käytä vain kuivia polttopuita. (Kosteus max noin 20%).


Mahdolliset syyt ja korjaavat toimenpiteet:


  • Tuhkalaatikossa tuhkan pinta nousee arinan alapintaan kiinni.

    Arinan keskialueen jäähdytys estyy. Arinan keskelle voi tulla jo muutamassa kuukaudessa suuri aukko. Tyhjennä tuhkalaatikko ajoissa.

  • Polttopuissa on nauloja, jotka tukkivat arinan rakoja.

    Jäähdytys estyy, arinan ikä lyhenee. Käytä vain naulattomia puita.

  • Kattilassa poltetaan lastulevyä tai muuta keinotekoista materiaalia.

    Liimaa, lakkaa ja muuta ylimääräistä ainetta sisältävät ”polttoaineet” kuumentavat arinaa ja kattilan rakenteita liikaa. Käytä ainoastaan puuta.


Mahdolliset syyt ja korjaavat toimenpiteet:


Lämmityslaitteiston asennuksen jälkeen siitä poistuu ilmaa useiden viikkojen ajan ja paine laskee. Tämä on normaalia, mutta jos paineen lasku ei lopu, voi syynä olla seuraavat asiat:


  • Kalvopaisuntasäiliön esipaine on karannut.

    Mittaa esipaine paisuntasäiliön ilmaventtiilistä auton rengaspainemittarilla. Lisää ilmaa tarvittaessa. Sopiva esipaine ennen lämmitysjakson alkua on yleensä 0,5 bar.

  • Kalvopaisuntasäiliön kalvo on puhki.

    Kalvopaisuntasäiliön ilmaventtiilistä tulee vettä kun venttiiliä painetaan auki. Paisuntasäiliö on uusittava.

  • Kalvopaisuntasäiliö on liian pieni.

    Tällöin paine nousee lämmitysjakson lopussa niin korkeaksi (1,5bar), että varoventtiili päästää vettä pois järjestelmästä. kattilan ja/tai varaajan jäähtyessä paine laskee nollaan. On asennettava isompi- tai lisäkalvopaisuntasäiliö.

  • Vuoto kattilassa tai lämmitysverkostossa.

    Tutki kaikista näkyvistä paikoista onko kosteutta. Jos kattilassa on vuoto tulipuolelle, vesi haihtuu ja vuoto on vaikea havaita. Tarkista tuleeko savupiipusta ylimääräistä vesihöyryä ja onko tuhkassa kosteutta. Sulje kattilan ja verkoston väliltä sulkuventtiilit ja suorita painekoe kattilalle. Pidä kattila tasalämpöisenä. Lämpötilan laskiessa myös paine laskee. Jos kattilan lämpötila ja paine pysyy muuttumattomana, on vuotoa etsittävä verkoston puolelta. Näihin toimenpiteisiin tarvitaan putkiasentajaa.



Yhteyshenkilöt

Petri Rankaviita
Säätötuli-tuotteet, Arimax- ja Ariterm-omakotitalokattiloiden varaosa- ja tuotemyynti
040 538 2139


Back to top